header

Co musisz wiedzieć o suszarce do grzybów, warzyw i owoców?

suszarka do grzybów Suszenie żywności należy do najstarszych form konserwowania. Jest doskonałą metodą do utrwalenia smaku i zapachu jedzenia. Suszarka do żywności ma za zadanie odparowanie wody, która powoduje proces gnicia grzybów, owoców, warzyw, czy ziół.

Warto zaznaczyć, że istotną funkcją suszarek jest równomierne suszenie w jednakowym tempie. Przy wyborze odpowiedniej suszarki do żywności należy zwrócić uwagę na moc i pojemność, w zależności od naszych potrzeb. Suszarki dostępne na oleole.pl mają moc od 240W do 630W. Ceny suszarek zaczynają się już od 89,99 zł.

Większość z nich posiada płynną regulację temperatury suszenia w zakresie od 35-70°C. Najlepsze modele wyposażone są w regulowaną wysokość tac, zabezpieczenie termiczne, wyświetlacz elektroniczny, zliczanie i ustawianie czasu. Urządzenie składa się z przezroczystej obudowy wyposażonej w sitkowe tacki i szczelnej pokrywy, która pozwoli na obserwowanie procesu suszenia. Wewnątrz suszarki znajduje się element wentylacyjno-grzewczy, który umożliwia suszenie produktów.

Przygotowanie do suszenia

W przypadku grzybów nie powinno się ich myć przed suszeniem, wystarczy wytrzeć zanieczyszczenia i przetrzeć wilgotną ściereczką. Grzyby, które były namoczone w wodzie tracą swój cenny smak i wymagają dłuższego suszenia. Najlepiej kroić je na plastry grubości 1 cm, wzdłuż od kapelusza przez nóżkę, a następnie ułożyć na tackach suszarki.
suszarka do grzybów

Korzyści z suszenia

suszarka do grzybów Samodzielne suszenie produktów spożywczych daje gwarancję, że są one pozbawione środków chemicznych, dzięki temu jedzenie jest całkowicie zdrowe i doskonale wiemy co jemy. Co więcej, suszone produkty nadają się jako świetna przekąska, bowiem zawierają dużo witamin i soli mineralnych.

Przede wszystkim to duża oszczędność zarówno pieniędzy, jak i czasu. Suszarki zasilane są sieciowo, pobierają mniej prądu niż piekarnik, który zużywa średnio ponad 2000W, a to nawet 4 razy więcej niż suszarka do żywności! Z kolei czas suszenia w piekarniku wynosi około 12 godzin, zaś w suszarce od 4 do 8 godzin. Co więcej, grzyby podczas suszenia w piekarniku często stają się ciemniejsze i kurczą się, natomiast po wyjęciu z suszarki grzyby nie tracą koloru i są dokładnie wysuszone bez ryzyka gnicia.

Sprawdź suszarki do żywności

RAVEN ESS002

suszarka do żywności

  • Moc: 500 W

399 zł

39,90 zł x 10 rat

Envy ENSS02

suszarka do żywności

  • Moc: 500 W

169,99 zł

Severin OD 2940

suszarka do żywności

  • Moc: 250 W
  • Średnica sita: 31 cm

149,99 zł

Vesta EFD02

suszarka do żywności

  • Moc: 240 W

99,99 zł

Hendi 229002

suszarka do żywności

  • Moc: 500 W

459 zł

45,90 zł x 10 rat

Envy ENSS01

suszarka do żywności

  • Moc: 500 W

299 zł

Graef DA 506

suszarka do żywności

  • Moc: 630 W

899 zł

89,90 zł x 10 rat

Mesko MS 6657

suszarka do żywności

  • Moc: 350 W

99,99 zł

Sencor SFD 742RD

suszarka do żywności

  • Moc: 240 W
  • Średnica sita: 25,5 cm

169,99 zł

Ostatnio oglądane